Eri harjoitusmuotojen vaikuttavuus

Perinteisesti eniten tutkimuksia on tehty kestävyystyyppisestä harjoittelusta, joka pääsääntöisesti myös näyttää tuottavan parhaat tulokset. On kuitenkin huomattavaa, että monien sairauksien hoidossa ja toimintakyvyn ylläpidossa myös erityyppiset voimaharjoittelumuodot ovat tärkeitä.

Esimerkiksi diabeetikoilla on todettu, että myös voimaharjoittelu johtaa pienentyneisiin sokerihemoglobiinipitoisuuksiin. Sen sijaan kohonneen verenpaineen hoidossa voimaharjoittelu ei näytä toimivan aivan samalla tavalla kuin kestävyystyyppinen harjoittelu.

On jonkin verran näyttöä siitä, että polven nivelrikkoa sairastavilla potilailla lihasvoimaharjoittelu ilman oman painon kannattelua on lyhyellä tähtäimellä parempi lievittämään kipua kuin kehon painoa kannattavat ­aerobiset liikuntamuodot.

Tuoreen meta-analyysin mukaan epäspesifin kroonisen alaselkäkivun hoidossa selän motorista kontrollia parantavat erityisharjoitteet lievittävät kipua ja toimintakyvyttömyyttä tehokkaammin kuin yleisliikunta.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/liikunta-kroonisesti-sairaan-apuna/#.VOiyxYccTDc

Kirjoittanut:
Urho Kujala
liikuntalääketieteen erikoislääkäri
liikuntalääketieteen professori
Jyväskylän yliopisto
terveystieteiden laitos