Apua moneen vaivaan

Meta-analyyseissa liikunnan on todettu vaikuttavan muun muassa verenpainetasojen laskuun potilailla, joilla on kohonnut verenpaine, hengityskapasiteetin kasvuun keuhkoahtaumataudissa ja astmassa, masennusoireiden vähenemiseen depressiopotilailla ja vähentyneeseen uusintainfarktien ilmaantumiseen infarktipotilailla. Monet fyysistä toimintakykyä kuvaavat mittaukset, kuten maksimaalinen kävelyaika katkokävelypotilailla ja kävelynopeus aivohalvauspotilailla, tavallaan myös kuvaavat hyvin itse sairaudesta toipumista tai sen etenemistä.

Liikuntahoitojen vaikutuksia kipuun on tutkittu runsaimmin tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Itse raportoitua kipujen vähenemistä on todettu muun muassa lievässä ja keskivaikeassa nivelrikossa, kroonisessa alaselkäkivussa ja fibromyalgiassa.

Liikuntahoitojen seurauksena masennus on vähentynyt myös muilla kuin masennuspotilailla, mukaan lukien syöpää sairastaneet potilaat. Syöpää sairastaneiden potilaiden osalta näyttöä on eniten rintasyöpä- ja lymfoomapotilailta.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/liikunta-kroonisesti-sairaan-apuna/#.VOiyxYccTDc

Kirjoittanut:
Urho Kujala
liikuntalääketieteen erikoislääkäri
liikuntalääketieteen professori
Jyväskylän yliopisto
terveystieteiden laitos